Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Π.Ε. Μεσσηνίας: Οδοιπορικό σε Περιοχές των Δήμων Οιχαλίας & Τριφυλίας στις 10 &11 Φεβρουαρίου 2020


Στο πλαίσιο γνωριμίας με τόπους της Ελλάδας, παρατίθενται εικόνες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας από τους Δήμους Οιχαλίας & Τριφυλίας (Μερόπη, Μελιγαλάς, Διαβολίτσι, Δώριο, Κοπανάκι, Κυπαρισσία & Φιλιατρά), περιοχών που ανήκουν στο χώρο της Εκπ/σης  διοικητικά στη Δ/νση Π.Ε. Μεσσηνίας και επιστημονικά - παιδαγωγικά στην 9η Ενότητα Δ.Σ. του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου.


Η Μερόπη βρίσκεται σε ορεινή περιοχή με υψόμετρο 80 μ. και απέχει 4 χ.λ.μ. από τον Μελιγαλά και 26 χ.λ.μ. από την Καλαμάτα. Η ονομασία της οφείλεται, πιθανότατα,  στη Βασίλισσα Μερόπη, σύζυγο του Βασιλιά της Μεσσηνίας Κρεσφόντη. Σήμερα, έχει 400 κατοίκους, περίπου και σε πολύ κοντινή απόσταση (3 χ.λ.μ.) βρίσκεται το Βυζαντινό Κάστρο Γαρδικίου (λατινική ονομασία: Gardisco ή Bardisco).





































































Ο Μελιγαλάς, χτισμένος στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Παμίσου αποτελεί εμπορικό και αγροτικό κέντρο της περιοχής, καθώς είναι πρωτεύουσα του νεοσύστατου Δήμου Οιχαλίας. Διαθέτει τις βασικές υποδομές μιας σύγχρονης κωμόπολης: σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 1.500 κατοίκους, περίπου. Τα περισσότερα σπίτια του είναι πέτρινα και έχουν στέγες από κεραμίδια. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Σε ύψωμα με υπέροχη θέα προς την πόλη είναι χτισμένος ο όμορφος πέτρινος ναός του Προφήτη Ηλία, με το Ρολόι στο καμπαναριό του που κατασκευάστηκε το 1930. Ο Μελιγαλάς απέχει 28 χ.λ.μ. από την Καλαμάτα  και 36 χ.λ.μ. από την Κυπαρισσία






Το Διαβολίτσι οφείλει την ονομασία του σε βυζαντινό αξιωματούχο, έχει 1.300 κατοίκους, περίπου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 100μ. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καποδίστριας ήταν Έδρα του Δήμου Ανδανίας, ενώ τώρα ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας. Τα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, η όμορφη πλατεία, ο σταθμός του τρένου με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και γραφικά καφενεία, καθώς και το Υπαίθριο Θέατρο «Σταθία Κωνσταντακοπούλου» συνθέτουν την όμορφη εικόνα του!



























Το Δώριο είναι μία μικρή κωμόπολη, χτισμένη σε υψόμετρο 200μ., με 1.200 κατοίκους, περίπου. Ανήκει από το 2011, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, στο Δήμο Οιχαλίας. Παλαιότερα ήταν η Έδρα του Δήμου Δωρίου. Η ονομασία Δώριο  οφείλεται στην αρχαία πόλη Δώριο που αναφέρεται στην Ιλιάδα μεταξύ των πόλεων που αποτελούσαν το Βασίλειο του Νέστορα. Ευρήματα από ανασκαφές στον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο της Μάλθης ταυτίζονται από κάποιους με το προϊστορικό Δώριο. Σήμερα, το Δώριο έχει αναπτυχθεί σε εμπορικό κέντρο της περιοχής και διαθέτει δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και καταστήματα.





































Το Κοπανάκι, γεωγραφικός και οικονομικός κόμβος της Άνω Τριφυλίας, αριθμεί -σήμερα- 1.200 κατοίκους, περίπου. Παλαιότερα, με το Πρόγραμμα Καποδίστριας ήταν έδρα του Δήμου Αετού. Απέχει από την έδρα του Δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία 20 χ.λ.μ. και από την Καλαμάτα 50 χ.λ.μ. Η μικρή κωμόπολη είναι ιδιαίτερα γνωστή για το «Παζάρι» (Λαϊκή Αγορά) της Κεντρικής Πλατείας εκάστη Κυριακή! 








































Η Κυπαρισσία, είναι μία σύγχρονη, πανέμορφη, παραθαλάσσια πόλη με 8.000 κατοίκους, περίπου. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Τριφυλίας που συστάθηκε από την συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και της Κοινότητας Τριπύλας. Απέχει 260 χλμ. από την Αθήνα και 62 χλμ. από την Καλαμάτα, αποτελώντας τουριστικό, αγροτικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.











Τα Φιλιατρά είναι κτισμένα στο δυτικό άκρο της Π.Ε. Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, σε υψόμετρο 70 μ. και έχουν πληθυσμό 10.000 κατοίκους, περίπου. Είναι τοπικό, αγροτικό και εμπορικό κέντρο, βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή που καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, κηπευτικά, αμπέλια, σύκα και εσπεριδοειδή. Στη Βόρεια Είσοδο της πόλης βρίσκεται ένα πιστό αντίγραφο του παρισινού μνημείου του Πύργου του Άιφελ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, τους κατοίκους και τους/τις επισκέπτες/τριες της περιοχής. 





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου