Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Δ. Σ. Δημητσάνας Αρκαδίας: Ιστορική αναδρομή - Φωτογραφικό υλικό Διδακτηρίου


Το Δημοτικό Σχολείο Δημητσάνας αποτελεί ένα μνημείο ανεκτίμητης, ιστορικής αξίας και είναι κτισμένο στο ψηλότερο σημείο της μικρής κωμόπολης των 400 κατοίκων!



Αποτελεί τυπικό δείγμα 2/Θ, το οποίο ακολουθεί συγκεκριμένη και ενιαία για όλη την Ελλάδα τυπολογία, όπως διαμορφώθηκε από τον μηχανικό Δημήτριο Καλλία. Πρόκειται για κτίριο της περιόδου 1898-1910 που χτίστηκε με πόρους της δωρεάς Ανδρέα Συγγρού στη θέση της Παλιάς Σχολής της Δημητσάνας που είχε ιδρυθεί το 1764 και ήταν το βασικό κέντρο παιδείας της περιοχής. Λειτούργησε ως Σχολείο Θηλέων μέχρι το 1930 και για αυτό έκτοτε αποκαλείται «Πρώην Παρθεναγωγείο». Μετά το 1930 και για πολλά χρόνια στέγασε το Ειρηνοδικείο Δημητσάνας, το αποκαλούμενο «Ειρηνοδικείο Ψωφίδος».


Στον ιστορικό χώρο δεσπόζουν τρία ιστορικά μνημεία: Το Δημοτικό Σχολείο με τη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας και απέναντι, ακριβώς, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής! 


Η μορφολογική και ογκοπλαστική δομή του Σχολείου είναι κλασική. Έχει ορθογώνια κάτοψη με κεντρικό διάδρομο και δεξιά-αριστερά τις αίθουσες διδασκαλίας. Η επικάλυψή του είναι κεραμοσκεπής, τετράρριχτη με βυζαντινά κεραμίδια. Η κύρια όψη είναι ιδιαίτερα επιμελημένη από πελεκιτή αρμολογημένη πέτρα, με γωνιόλιθους και οριζόντιες κορνίζες πέτρινες στο γείσο και στο ύψος της ποδιάς των παραθύρων. Αποτελεί ένα από τα «στοιχεία» της ιστορικής μνήμης της Δημητσάνας, λειτουργώντας μέχρι το 1930 ως χώρος εκπαίδευσης.


Σήμερα, το Δημοτικό Σχολείο Δημητσάνας λειτουργεί ως 3/Θ με την προσθήκη Εκπ/κών Ειδικοτήτων, έχει στη δύναμή του 50 μαθητές, περίπου, ανήκει διοικητικά στη Δ/νση Π.Ε. Αρκαδίας και επιστημονικά – παιδαγωγικά στην 9η Ενότητα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Πελοποννήσου και υπηρετούν σε αυτό οι εκπ/κοί κ.κ.: Αγγελική Κορολόγου (ΠΕ 70 - Προϊσταμένη), Σοφία Τσιώλη (ΠΕ 70), Βασιλική  Φαλιέρου (ΠΕ 70), Ορέστης Κουλουμπής (ΠΕ 11) & Ιωάννα Τσιούλου (ΠΕ 06). Στους επιπρόσθετους χώρους, διαθέτει ευρύχωρο Διάδρομο, Αίθουσα Πληροφορικής και Γραφείο Διεύθυνσης & Συλλόγου Διδασκόντων. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το Νηπιαγωγείο Δημητσάνας όπου υπηρετεί η εκπ/κός κ. Μαρία Καλούτση.






Η Αγία Κυριακή είναι Πολιούχος της Δημητσάνας και ο Ναός της ο Καθεδρικός της. Μονόκλιτη βασιλική με τρούλο καλυμμένο από φύλλα χαλκού. Κτίσθηκε το 1834 στη θέση παλαιού ναού του 17ου αιώνα. Δίπλα στην Αγία Κυριακή, στέκεται μεγαλόπρεπα το περίφημο Ρολόι της Δημητσάνας. Δωρεά των Δημητσανιτών της Νέας Υόρκης ο μηχανισμός και η καμπάνα του στάλθηκαν το 1900, περίπου. Το 1934, μαρμαρογλύπτες από την Τήνο και ντόπιοι εργάτες ολοκλήρωσαν την κατασκευή του επιβλητικού και μοναδικού αρχιτεκτονήματος.




Η ξακουστή Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, με τον επίσημο τίτλο «Δημόσια Βιβλιοθήκη και Μουσείο της Ελληνικής Σχολής Δημητσάνας - Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Γορτυνίας» είναι η αρχαιότερη στην Ελλάδα και περιέχει σπάνιες εκδόσεις που περισώθηκαν κατά την Επανάσταση. Στεγάζεται στη θέση της ονομαστής Σχολής Δημητσάνας. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως Μουσείο καθώς εκτίθενται πολλά ενθύμια του Αγώνα και φυλάσσονται τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού.





Για να ενημερωθείτε για την Εορτή Λήξης του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας Σχολικού Έτους 2018-19, πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί:



Για μία σύντομη περιήγηση, από ψηλά, στις ομορφιές της Δημητσάνας πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου