Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – Εκπ/κό Υλικό

Η 20ή Νοεμβρίου κάθε χρόνου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, συμπληρώνοντας μάλιστα τη φετινή χρονιά 32 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

 

Η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12), κίνηση για την διάδοση και ενίσχυση του δικαιώματος όλων των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, όπως προβλέπεται από το άρθρο 12 της Σύμβασης, φιλοξενεί στον ιστοχώρο της (www.inart12.org) υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ως προς την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών τους σχετικά με το σημαντικό αυτό διεθνές νομικό κείμενο.

 

Επιπλέον, προτείνονται δράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα την έννοια των δικαιωμάτων, να συζητήσουν και να συμφωνήσουν τρόπους με τους οποίους θα δεσμεύονται από κοινού στον σεβασμό και στην προστασία τους.

 

Στον ιστοχώρο της ΠΡΩΤΑ.12 υπάρχει αναρτημένο ολόκληρο το κείμενο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως και η Σύμβαση με απλά λόγια, έντυπο που εκδόθηκε από τον Συνήγορο του Παιδιού το 2005.

 

Κάτωθι, παρουσιάζονται σύνδεσμοι που είναι αναρτημένο πλούσιο υλικό μέσα από το κεντρικό link: http://inart12.org/index.php/el/ti-kanoume/ylika-gia-paidia.

 

Ειδικότερα:

 

·         «Τι… παίζει με τα δικαιώματά μας;» Κουίζ σε δύο επίπεδα για παιδιά πάνω από 10 ετών.

·       «Η Συνέλευση των Παιδιών»: ένας μικρός οδηγός σχετικά με τη διοργάνωση μαθητικών συνελεύσεων από το νηπιαγωγείο ως τις μεγάλες τάξεις του λυκείου.

·         «Αφίσα με “10 Εντολές”, που δίνουν ακόμη και σήμερα κάποιοι μεγάλοι σε παιδιά, παρότι αυτές έρχονται από το παρελθόν και ανήκουν οριστικά σε αυτό... 

·         «Είμαι Παιδί και Άνθρωπος μαζί». Τι ζητάει ένα παιδί; Τι (δεν) χρειάζεται; Τι δικαιώματα έχει; Ένα κείμενο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

·         «ΒΡΕΣΤΑ και ΠΑΡΤΑ! Κάνε δικά σου τα δικαιώματα»: Υλικό για τη διοργάνωση του παιχνιδιού στο σχολείο, στο πλαίσιο μαθήματος, δραστηριότητας ή εργαστηρίων δεξιοτήτων (αναρτημένα και στον ιστοχώρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Θεματικός Άξονας: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση, για δημοτικά  και γυμνάσια): Περιγραφή του παιχνιδιού, 6 καρτέλες δικαιωμάτων, 12 ομάδες δικαιωμάτων για προβολή, Ιδέες για αποστολές, Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μιλούν στους μαθητές και τις μαθήτριές τους για τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου