Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Δ.Σ. Ισθμίας Κορινθίας: Συμμετοχή στο Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο» - Επίσκεψη Κλιμακίου Δ.Σ. Δερύνειας

 

Το Δ.Σ. Ισθμίας Κορινθίας συμμετέχει, για δεύτερη χρονιά, στο Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο»  που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης και έχει την έγκριση του  Υ.ΠΑΙ.Θ.

 


Η ανάπτυξη των εργασιών του Δικτύου υλοποιείται σε δύο σχολικά έτη: Την πρώτη σχολική χρονιά γίνεται η συγκρότηση των σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων, αποφασίζεται το θέμα του περιβαλλοντικού προγράμματος κάθε Σχολείου και διαμορφώνονται οι συμπράξεις με τα αντίστοιχα Σχολεία της Κύπρου που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Στη συνέχεια πραγματοποιούνται δύο συναντήσεις εργασίας και επιμόρφωσης: μία με το συντονισμό του Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης (που είναι ο συντονιστικός φορέας του Δικτύου στην Ελλάδα) και μια από τους συντονιστές του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου

Οι συναντήσεις το πρώτο έτος υλοποίησης, 2021-22, έγιναν διαδικτυακά λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Το θέμα που επιλέχτηκε από το Δ.Σ. Ισθμίας είναι το «Νερό Πηγή Ζωής». Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: κ.κ. Βάια Μανώλη (Διευθύντρια Σ.Μ. PhD., ΠΕ70) Ιωάννης Στέφας (Υποδιευθυντής, ΠΕ70, Συντονιστής του Προγράμματος), Δήμητρα Τζιομάκα (ΠΕ08) και Δέσποινα Βροντίση (ΠΕ11).

Το δεύτερο σχ. έτος 2022-23, που πλέον ολοκληρώνονται οι εργασίες των μαθητών/τριών και γίνονται οι παρουσιάσεις των περιβαλλοντικών προγραμμάτων των Σχολείων, προβλέπονται και δύο μαθητικές ανταλλαγές. 

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, η πρώτη επίσκεψη  πραγματοποιήθηκε από 8 έως 11-12-2022.

Την Παρασκευή 9-12-2022, το πρωί, η Σχολική Κοινότητα υποδέχτηκε στο Δ.Σ. Ισθμίας τρεις  εκπαιδευτικούς και οχτώ μαθητές/τριες από το Δ.Σ. Δερύνειας. Μετά από παιχνίδια γνωριμίας, τα  παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες  για το θέμα του προγράμματος. 


Το Πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις σε χώρους σχετικούς με το πρόγραμμα  αλλά και  γενικότερου πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Οι μαθητές /τριες ενημερώθηκαν για τη ρύπανση των θαλασσών και ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Λιμεναρχείου Ισθμίας για τον ρόλο τους στην αντιμετώπισή της. Επίσης υπήρξε συζήτηση για τη συμπεριφορά του ανθρώπου και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, με έμφαση στο  νερό.



 

Ακολούθως, μαθητές/τριες και εκπ/κοί επισκέφθηκαν τον Πύργο Ελέγχου της Διώρυγας της Κορίνθου, ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και συζήτησαν για τον τρόπο διέλευσης των πλοίων. Επίσης, παρατήρησαν τα έργα που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα με σκοπό την ασφαλέστερη διέλευση των πλοίων και περπάτησαν στην περιοχή γύρω από το Λιμεναρχείο και τη βυθιζόμενη γέφυρα Καλαμακίου.



 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας οι ομάδες των δύο Σ.Μ. περιηγήθηκαν στην αρχαιοπρεπή αίθουσα, στον Αρχαιολογικό χώρο και τα Ρωμαϊκά Λουτρά. Επιπρόσθετα, επισκέφτηκαν τη Σχολή Μηχανικού Λουτρακίου, ξεναγήθηκαν στους χώρους της και περπάτησαν στην Αρχαίο Δίολκο διαλεγόμενοι για τη σημασία του έργου.


 



Στον χώρο της Ιαματικής Πηγής Λουτρακίου υπήρξε διάλογος για τον ζωτικό ρόλο του νερού στην ανθρώπινη ζωή και τις θεραπευτικές ιδιότητες της συγκεκριμένης πηγής. Στις νέες εγκαταστάσεις συζητήθηκαν οι τρόποι αξιοποίησης των ιαματικών νερών και τα οφέλη για τον τόπο. Επιπλέον, τα μέλη των δύο Σ.Μ. περιηγήθηκαν στην πόλη της Κορίνθου,  γνώρισαν τη Δημοτική Πινακοθήκη και το έργο του ζωγράφου Σωτήρη Πυλαρινού.





 
Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε Αίθουσα Συσκέψεων στο ξενοδοχείο Club Hotel Λουτρακίου όπου έγιναν τελικές παρουσιάσεις  για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και το Δ.Σ. Ισθμίας με δράσεις και πρωτότυπες μαθητικές δημιουργικές εργασίες.


Στη συνέχεια, παρατίθεται ενδεικτικό, επεξεργασμένο φωτογραφικό υλικό από το σύνολο των μαθητικών δράσεων:



 


Η φάση του αποχαιρετισμού ήταν ιδιαίτερα συγκινητική με ανταλλαγή δώρων και ευχών και την υπόσχεση για τη διατήρηση της συνεργασίας των δύο Σχολείων. Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν γεμάτοι με ωραίες εικόνες και αναμνήσεις!

 


Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της δράσης μαθητές/τριες, εκπ/κούς και λοιπούς Φορείς – υποστηρικτές/χορηγούς της δράσης και ιδιαίτερα στη Διευθύντρια του Δ.Σ. Ισθμίας κ. Βάια Μανώλη (Διευθύντρια Σ.Μ. PhD., ΠΕ70), στον Συντονιστή του Προγράμματος κ. Ιωάννη Στέφα (Υποδιευθυντή Σ.Μ., ΠΕ70), στην κ. Δήμητρα Τζιομάκα (ΠΕ08) και στην κ. Δέσποινα Βροντίση (ΠΕ11) οι οποίοι με τον σχολαστικό σχεδιασμό, την άρτια οργάνωση και την επιτυχή υλοποίηση τόσο των συγκεκριμένων δράσεων όσο και πλήθους άλλων δραστηριοτήτων σε καθημερινό επίπεδο, προάγουν το εκπ/κό λειτούργημα και το αναγάγουν σε ένα ανώτερο επίπεδο συνεχούς αναζήτησης και έρευνας της διαρκούς μεταβαλλόμενης γνώσης στη σύγχρονη πραγματικότητα με όραμα, μεράκι, ανιδιοτέλεια και οικολογικό - ανθρωπιστικό προσανατολισμό! Πάντα γόνιμες συνεργασίες και μεγάλες επιτυχίες!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου