Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

3ο Δ. Σ. Φιλιατρών Μεσσηνίας: Έντυπη Έκδοση - Κυκλοφορία Λεξικού Παλιών Φιλιατρινών Λέξεων

Η λέξη, ως κώδικας, επιτρέπει την είσοδο στα εσώτερα του νοήματος για όσους φυσικά συμμετέχουν στη συμφωνημένη, συμβατική μορφή της, η οποία συχνά μετασχηματίζεται για να εξυπηρετήσει κάθε φορά την ανάγκη διεύρυνσης της επικοινωνίας και των κοινωνικών αλλαγών. Ίσως, όμως, πιο συναρπαστική καθίσταται η μετάλλαξη μιας λέξης, η συχνή μεταμφίεσή της -στο πέρασμα του χρόνου- με μία απίστευτη δυναμική που συνεγείρει τον νοητικό μηχανισμό και προκαλεί τις αισθήσεις! Στο πλαίσιο αυτής της λεκτικής μαγείας, ολοκληρώθηκε και ήδη έχει κυκλοφορήσει η έντυπη έκδοση της ερευνητικής εργασίας των μαθητών/τριών του 3ου Δ. Σ. Φιλιατρών με τίτλο «παλιές φιλιατρινές λέξεις» υπό την καθοδήγηση - υποστήριξη του Διευθυντή της Μονάδας κ. Ιωάννη Αλεξανδρόπουλου και την οικονομική χορηγία του Δήμου Τριφυλίας.

 

Όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (βλέπε εδώ), οι μαθητές/τριες της Δ΄ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών του Σχολικού Έτους 2019-20, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης και με την υποστήριξη του Υπευθύνου Εκπ/κού του Προγράμματος και Δντή της Μονάδας κ. Ιωάννη Αλεξανδρόπουλου (ΠΕ 70) σε συνεργασία με την εκπ/κό του Τμήματος κ. Μαρία Χατζή (ΠΕ 70), ολοκλήρωσαν σειρά εξαιρετικών ερευνητικών δράσεων συλλέγοντας από το βάθος του Χρόνου παλιές φιλιατρινές λέξεις!



Η έντυπη μορφή του συνεργατικού πονήματος εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 και ήδη κυκλοφορεί προς κάθε ενδιαφερόμενο/η, αποτελώντας ένα σημαντικότατο γλωσσικό, λαογραφικό κειμήλιο για την περιοχή της Τριφυλίας και όχι μόνον!

 

Αναμφισβήτητα, η συνδρομή του Δημάρχου Τριφυλίας & Προέδρου της Κ.Ε.Π.Α.ΠΕ.ΔΗΤ. κ. Γεώργιου Λεβεντάκη ήταν σημαντικότατη αποδεικνύοντας ότι όταν Σχολείο και Τοπική Κοινότητα/Κοινωνία συνεργάζονται αρμονικά, μεθοδικά και οργανωμένα παράγονται …θαύματα!


Τέλος, ένα μεγάλο «Εύγε» στους/στις μαθητές/τριες της Δ΄ Τάξης, στην εκπ/κό του Τμήματος κ. Μαρία Χατζή και ιδιαίτερα στον Υπεύθυνο του Προγράμματος -Δ/ντή του Σχολείου- κ. Ιωάννη Αλεξανδρόπουλο, για τις στοχευμένες, συντονισμένες και εμπεριστατωμένες δράσεις τους στο γλωσσικό, ερευνητικό πεδίο οι οποίες –σύμφωνα με πληροφορίες του Ιστολογίου- συνεχίζονται ακόμα και σήμερα με επιπρόσθετο εμπλουτισμό του Λεξιλογίου με 100 νέες λέξεις!





Καλοτάξιδη!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου