Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Homo Εducandus αγωγή Ν. Κορινθίας: Διδακτική επίσκεψη στην ιστορική Δημητσάνα Ν. Αρκαδίας


Οι μαθητές/τριες του Ιδιωτικού, Δημοτικού Σχολείου Homo educandus αγωγή, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών και της Διευθύντριας του  Σχολείου κ. Μαρίνας Παπαδά, επισκέφτηκαν την Τετάρτη, 12-06-2019, την ιστορική Δημητσάνα, στο πλαίσιο της λήξης του Σχολικού Έτους 2018-19. Τόπος ιστορικός, φυσικό – μαγευτικό περιβάλλον, διατηρητέοι οικισμοί με πέτρινα, πανύψηλα αρχοντικά συνθέτουν έναν μοναδικό χώρο περιπλάνησης και αναψυχής! Η Επανάσταση του ‘21 υπήρξε σταθμός στην ιστορία αυτού του τόπου, καθώς αποτέλεσε τη μπαρουταποθήκη του αγώνα!



Η Δημητσάνα έχει χτιστεί σε υψόμετρο 1.000 μ. πάνω σε λόφους, προκαλώντας στον επισκέπτη, που πρώτη φορά την αντικρίζει, ένα ανυπέρβλητο δέος! Η θέα προς το φαράγγι του Λούσιου ως την πεδιάδα της Μεγαλόπολης, πραγματικά, εντυπωσιάζει!



Ο οικισμός αποτελείται από λιθόστρωτα σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες και εντυπωσιακά πολυώροφα αρχοντικά. Σημαντικά κτίρια, μουσεία, οικίες αξιόλογων προσωπικοτήτων, όπως του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, συνθέτουν έναν τόπο αξιοθαύμαστο.



Αρχικά, οι μαθητές/τριες του Σχολείου επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1764 και είναι η αρχαιότερη της Ελλάδας. Μέχρι το 1821 ήταν εμπλουτισμένη με 5.000 τόμους, αριθμός τεράστιος για την εποχή και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρισκόταν η Ελλάδα, (εποχή τουρκοκρατίας). Προσέφερε και αυτή το μερίδιο της, πολύ μεγάλο, στον εθνικό αγώνα για την απελευθέρωση. Η Δημητσάνα με τους μπαρουτόμυλους, που λειτουργούσαν εκεί, ήταν το οπλοστάσιο του αγώνα και τροφοδοτούσε με μπαρούτι Μοριά και Ρούμελη. Το μπαρούτι, όμως, για να γίνει φυσίγγια χρειαζόταν να τυλιχτεί σε χαρτί. Αυτό το πολύτιμο χαρτί το προσέφεραν τα βιβλία της βιβλιοθήκης! Έτσι, από τους 5.000 τόμους που αριθμούσε η Βιβλιοθήκη πριν το 1821, μετά την απελευθέρωση είχαν διασωθεί μόλις 600 τόμοι! Ακριβώς, απέναντι, βρίσκεται η Αγία Κυριακή, στην οποία ακολούθησε ξενάγηση. Πρόκειται για την Πολιούχο της Δημητσάνας και χτίστηκε το 1834 στη θέση παλαιού ναού του 17ου αιώνα.




Στη συνέχεια, ο πάτερ Εμμανουήλ υποδέχτηκε τους/τις μαθητές/τριες στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της περιοχής και τους παρουσίασε κάποια από τα σημαντικότερα εκθέματά του καθώς και την ιστορία που τα ακολουθεί. Το Μουσείο δημιουργήθηκε το 1992 και στεγάζεται στην αναπαλαιωμένη οικία του Γρηγορίου του Ε΄, κοντά στην πλατεία του ιστορικού χωριού, προσφέροντας έναν έντονο μυστηριακό χαρακτήρα σε κάθε επισκέπτη. Πρόκειται για ένα διώροφο σπίτι με υπόγειο, που διατηρεί αρκετά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Στους δύο ορόφους του, που συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική πέτρινη σκάλα, εκτίθενται σε ειδικές προθήκες τα εκθέματα, ενώ το υπόγειο έχει μετατραπεί σε μικρό ναό προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄. Τα εκθέματα του Μουσείου προέρχονται από τη Δημητσάνα και την ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας, από τους πολυάριθμους ναούς και την πληθώρα των μονών της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως. Περιλαμβάνουν ιερά σκεύη Θείας Λειτουργίας, ανάγλυφους σταυρούς, παλαιά βιβλία, θυμιατά, Ευαγγέλια, χρυσοκέντητα άμφια, ένα αγιογραφημένο σκευοφυλάκιο, ενώ επίσης υπάρχει αξιόλογη συλλογή διαφόρων ειδών εικόνων.
  



Η επόμενη στάση των παιδιών ήταν στο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Λειτουργεί στη θέση παλιών μπαρουτόμυλων, όπου γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους αναπαράσταση της λειτουργίας, αλευρόμυλου, βυρσοδεψείου και μπαρουτόμυλου. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν το διαδραστικό πρόγραμμα του Μουσείου και πήραν μέρος σε βιωματικά παιχνίδια.








Τελευταίος σταθμός ήταν η Μονή Αιμυαλών, μια ιστορική Μονή σφηνωμένη σε απόκρημνα βράχια! Έξω από τη Μονή βρίσκεται ο ληνός των Κολοκοτρωναίων, όπου σκοτώθηκε ο αδερφός του αρχιστράτηγου, Γιωργάκης, ύστερα από προδοσία. Η μονή είναι χτισμένη στη ρίζα ενός μεγάλου βράχου, σχεδόν μετέωρη και είναι αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου.  Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν εξαίρετο πνευματικό κέντρο, προσκύνημα των χριστιανών της περιοχής και βοήθησε σημαντικά τους αγωνιζόμενους Έλληνες στον αγώνα του 1821 με τρόφιμα, χρήματα και φιλοξενία κυνηγημένων. Απολαμβάνοντας την υπέροχη τοποθεσία, οι μικροί/ές εξερευνητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Ηγούμενο της Μονής, ο οποίος τους πληροφόρησε για την ιστορία της δημιουργίας της και το επικουρικό της έργο στον αγώνα της απελευθέρωσης. Μετά το πέρας της συζήτησης, οι μαθητές/τριες απόλαυσαν γλυκίσματα που τους προσφέρθηκαν και ξεδίψασαν πίνοντας δροσερό νερό από τη φυσική πηγή που υπάρχει στον κεντρικό περίβολο του μοναστηριού!



Ήταν μία διδακτική επίσκεψη, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης μίας πετυχημένης, σχολικής χρονιάς (2018-19), πραγματική «εμπειρία ζωής» για τους τις μαθητές/τριες του  Homo enducandus αγωγή που συνδύασε την ιστορικότητα ενός τόπου με την αισθητική απόλαυση, τη γνώση με την τέρψη, την περηφάνια με την περίσκεψη και τον προβληματισμό, λόγω της τρέχουσας, εθνικής και διεθνούς συγκυρίας! Επιπρόσθετα, τους προσέφερε ένα τεράστιο εύρος πλεονεκτημάτων, ένα σχολικό, πολυδιάστατο ταξίδι, μία ωφέλιμη εμπειρία προσωπικής, πολιτιστικής, κοινωνικής ανάπτυξης και εθνικής κληρονομιάς! 



ΥΓ.: Η Διευθύντρια κ. Μαρίνα Παπαδά και τα Μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Homo educandus αγωγή ευχαριστούν, θερμά, την Προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας κ. Αντωνία Μιχαλοπούλου, για την πολύτιμη υποστήριξή της στο σχεδιασμό και την οργάνωση της συγκεκριμένης, επιτυχημένης διδακτικής επίσκεψης! Το χαμόγελο και η περιχαρής όψη των μαθητών/τριών της Σχολικής Μονάδας το επιβεβαιώνουν, απόλυτα!

Πάντα Χαρές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου