Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Οδοιπορικό στη Μαρτυρική Βλαχέρνα Αρκαδίας



Η Βλαχέρνα είναι μία μικρή κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του Μαινάλου, σε υψόμετρο 954μ. και σε απόσταση 32 χμ. από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας την Τρίπολη. Απέχει 7 χλμ. από το Λεβίδι και 12 χλμ. από την Βυτίνα.





Μετά την Βλαχέρνα, ο Οδικός Άξονας «111», οδηγεί στην Πάτρα και στον Πύργο. Στην περιοχή κατοικούν σήμερα 400 κάτοικοι, περίπου, ενώ το καλοκαίρι και τις εορταστικές περιόδους ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται. Στα αξιοσημείωτα του τόπου η πολύ καλή ρυμοτομία, η σύγχρονη οδοποιία, οι πλατείες, οι εκκλησίες και οι παραδοσιακές βρύσες! Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου αποτελεί την Μητρόπολη, ενώ υπάρχουν και πολλά γραφικά εξωκλήσια, που μπορούν να επισκεφθούν οι επισκέπτες/τριες.
















Για όσους/ες έχουν διάθεση για περπάτημα στη φύση, αγαπούν την «περιπέτεια» και θέλουν να  εξερευνήσουν το φυσικό τοπίο και να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα και την ιστορία της κατάφυτης Βλαχέρνας μπορούν να παίξουν το διαδραστικό παιχνίδι Exploring Vlacherna που διατίθεται προς χρήση στους επισκέπτες αυτού του μικρού, επίγειου «Παράδεισου»! Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Actionbound και σκανάροντας μέσα από την εφαρμογή τον qr κώδικα αρχίζει μια ψυχαγωγική και παράλληλα εκπαιδευτική δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους! Οι περιηγητές μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή από το κινητό τους -σε περίπτωση που έχουν Android ή IOS- ανατρέχοντας στους αντίστοιχους υπερσυνδέσμους:







Υπάρχουν, επίσης, ενοικιαζόμενα δωμάτια (περιορισμένος αριθμός, λόγω της εγγύτητας των γνωστών παραθεριστικών κέντρων Λεβιδίου και Βυτίνας), ταβέρνες και κουτούκια με πολύ καλά και παραδοσιακά φαγητά καθώς και παραδοσιακοί φούρνοι, κρεοπωλεία με ντόπια εδέσματα και αθλητικοί χώροι (υπό ανακατασκευή)!




Πάνω από τη Βλαχέρνα ορθώνεται επιβλητικός Βράχος σε ύψος 1.150μ. και μέσα στα έλατα, το κάστρο του Μπεζενίκου. Το ομώνυμο Μεσαιωνικό Κάστρο, το Κάστρο του Μπεζενίκου, όπου το 1458 οι Έλληνες προέβαλαν ηρωική αντίσταση κατά των στρατευμάτων του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή και το 1826 κατά του Ιμπραήμ. Στο Βράχο Μπεζενίκου βρίσκεται το πασίγνωστο Μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας! 





Στη Βλαχέρνα υπάρχει και άλλο ονομαστό Μοναστήρι, της Παναγίας της Βλαχέρνας που βρίσκεται στο όρος Καστανιά στο δεξιό μέρος του οδικού άξονα Τρίπολης-Πύργου. Η Βλαχέρνα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.


Στις 19 & 21 Ιουλίου 1944 έγιναν στην περιοχή το Ολοκαύτωμα και η Μάχη της Βλαχέρνας κατά των Γερμανών κατακτητών. Για το λόγο αυτό η Βλαχέρνα έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών (ΦΕΚ 197/2005) κι έχει στηθεί Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην Είσοδό της από Τρίπολη! Επιπρόσθετα, ανήκει και στην Κατηγορία των Παραδοσιακών Οικισμών, σύμφωνα με το ΦΕΚ 430/2007!




Την 15η Αυγούστου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι, ενώ πριν από αυτό (αρχές Αυγούστου) διοργανώνεται «η Γιορτή του Τσοπάνη» που προσελκύει πολύ κόσμο, είναι ευρύτατα γνωστή και το κέφι ρέει άφθονο!


Στην Βλαχέρνα υπάρχει, ακόμη, Πνευματικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη, Αγροτικό Ιατρείο και Γραφείο του ΟΓΑ. Στην περιοχή δεσπόζει το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο όμως, σχετικά πρόσφατα, σταμάτησε τη λειτουργία του και οι μαθητές/τριες της περιοχής φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Λεβιδίου το οποίο ανήκει διοικητικά στη Δ/νση Π.Ε. Αρκαδίας και επιστημονικά – παιδαγωγικά στην 9η Ενότητα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Πελοποννήσου. Η Παιδική Χαρά, λόγω φθορών, τελεί υπό ανακατασκευή.






Στην περιοχή έχει δρομολογηθεί η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ, μέχρι πρόσφατα, εκδίδονταν δύο τοπικές ενημερωτικές και λαογραφικές εφημερίδες, «Τα Νέα των Βλαχερναίων» και τα «Μαντάτα του Μπεζενίκου», αντίτυπα των οποίων έχουν, πλέον, ιστορική αξία. Υπάρχουν και πολιτιστικοί σύλλογοι, με πλούσια πολιτιστική δράση, όπως επίσης και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αεί Μαίναλον» με κύριο σκοπό την προστασία του Μαινάλου.



ΥΓ.: Θερμές ευχαριστίες στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας, άξιο κάτοικο αυτού του πανέμορφου, μαρτυρικού τόπου και εξαιρετικό επιστήμονα, κ. Ιωάννη Καρούντζο για την ξενάγηση και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρείχε!



                            

Για πληρέστερη ενημέρωση για την Ιστορία και τις Ομορφιές της Βλαχέρνας ανατρέξτε στο σύνδεσμο:


Ο Ιερός σου Τόπος είναι εκεί όπου μπορείς να βρεις τον Εαυτό σου ξανά και ξανά! 
Joseph Campbell (1904-1987)


Ακολουθούν, για τους λάτρεις της Παραδοσιακής, Δημοτικής μας Μουσικής
τα τραγούδια «Αρκαδιανή» &  «Χαρά που το’ χουν τα Βουνά»
αφιερωμένα στην Αρκαδική Γη
Για να τα ακούσετε πατήστε στους συνδέσμους που ακολουθούν:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου