Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΚΠΕ Νέας Κίου Αργολίδας: Γνωριμία με το Περιβαλλοντικό Κέντρο


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου ιδρύθηκε το 2005 με απόφαση του ΥΠΕΠΘ (ΥΠΑΙΘ) μετά από πρόταση του Δήμου Νέας Κίου. Από τον Ιανουάριο του 2011 το ΚΠΕ Νέας Κίου ανήκει στο διευρυμένο Καλλικρατικό Δήμο Άργους – Μυκηνών
Σκοπός του Κέντρου είναι η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευομένων, κατά τρόπο βιωματικό, πάνω στην αναγκαιότητα της προστασίας της φύσης. Είναι η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, φιλίας, ομαδικότητας και αλληλοκατανόησης.



Το ΚΠΕ Νέας Κίου:

·         Προγραμματίζει και υλοποιεί προγράμματα μονοήμερα και πολυήμερα.
·         Παράγει εκπαιδευτικό υλικό, φυλλάδια, βιβλία, εφημερίδες κ.ά.
·         Οργανώνει και πραγματοποιεί σεμινάρια και επιμορφωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικών και άλλων φορέων.
·         Στο πλαίσιο της Δια βίου μάθησης, διοργανώνει επιμορφωτικές ημερίδες και σεμινάρια για ομάδες ενηλίκων.
·         Διαθέτει οργανωμένη βιβλιοθήκη.
·         Ενδιαφέρεται, ενημερώνεται και ενημερώνει, προβληματίζεται και συμμετέχει στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον πλανήτη.
·         Συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της για την ανάδειξη των Περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής.

Στην παρούσα φάση, την Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου αποτελούν οι κάτωθι:

·         Ελένη Πανάγου – ΠΕ05 – Υπεύθυνη Κέντρου
·         Γαρυφαλλιά Κλειάσσιου – ΠΕ02 – Αναπληρώτρια Υπεύθυνη
·         Χάιδω Κόσσυβα – ΠΕ11 – Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας



Προγράμματα Σχ. Έτους 2019-20

1.    «Ερασίνος, ο γιος του βράχου»


Στο πρόγραμμα αυτό επιχειρείται μια προσέγγιση της σχέσης μεταξύ  οικοσυστήματος, ποταμού και τοπικής   κοινωνίας. Γενικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ενημερωμένου, ευαισθητοποιημένου κι ενεργού μαθητή – ανθρώπου – πολίτη.  Ακόμη  στοχεύει στο να γνωρίσουν οι μαθητές ένα τμήμα της γεωγραφικής διαμόρφωσης   της  χώρας  μας  προκειμένου  να  κατανοήσουν  πως  αυτό επηρεάζει το κλίμα,  τις  καλλιέργειες,  την   ισορροπία  της  φύσης  και γενικότερα την ανάπτυξη της περιοχής. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/-τριες 9 –  18  χρόνων και   σχεδιάστηκε  για  ομάδες περίπου  30  ατόμων.

Τάξεις: Δ΄, Ε, ΣΤ΄ Δημοτικού/ Γυμνάσιο/ Λύκειο.

2. «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ποταμός»


Το πρόγραμμα αυτό είναι προσαρμοσμένο σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Με τρόπο βιωματικό και παραστατικό οι μικροί μαθητές ευαισθητοποιούνται σε περιβαλλοντικά προβλήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε παιγνιώδη μορφή στους χώρους του Κ.Π.Ε. κι ακολουθεί βιωματική προσέγγιση στο πεδίο.

Τάξεις: Νηπιαγωγείο/ Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού.

3. «Με τα φτερά του γλάρου»


Ένα πρόγραμμα που ερευνά την  παράκτια περιοχή από τη  Νέα Κίο έως την πόλη του Ναυπλίου στον  Αργολικό  κόλπο. Ένα φανταστικό ταξίδι  με  τους μαθητές μας πάνω  στα  φτερά  ενός γλάρου, όπου ξεδιπλώνεται μπροστά μας η σαγηνευτική  εικόνα του  υγροτόπου και τα στοιχεία που  τον  συνθέτουν. Σκοπός  του  προγράμματος  είναι  να   θαυμάσουν  οι  μαθητές την περιοχή και την  πλούσια ορνιθοπανίδα  και αφού  παρατηρήσουν  και  καταγράψουν τα  προβλήματα  της  περιοχής, κατανοώντας την έννοια της αειφορικής διαχείρισης να αναζητήσουν και να  προτείνουν λύσεις.                                                       
Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου/ Δημοτικού/
Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.

4. «Όταν οι πηγές της Αργολίδας αναβλύζουν μύθους.»


Το  πρόγραμμα επιχειρεί να  συνδέσει  στο πέρασμα των χρόνων τα γεωφυσικά  φαινόμενα και τις  γεωλογικές   μεταβολές  με  μύθους, θρύλους, παραδόσεις και δοξασίες. Στόχος είναι να  γνωρίσουν οι μαθητές  το σημερινό φυσικό περιβάλλον, να κατανοήσουν τους μύθους  και τους  θρύλους της  περιοχής  και πως αυτοί  οι  μύθοι   προσπάθησαν  να  εξηγήσουν  τις γεωλογικές  μεταβολές  που  έχουν  συμβεί. 

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου/ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.

5. «Άργος, μια πόλη «ταξιδευτής» της ιστορίας»



 Μια πόλη χτισμένη πάνω στα χαλάσματα.
•          Κάθε πέτρα κουβαλάει την ιστορία της, τα καλά κρυμμένα μυστικά της ακόμα και για 6000 χρόνια.
•        Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους, τη διατήρησή τους μέσα στο πέρασμα του χρόνου, τις θετικές κι αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.
•          Ένας περίπατος στο παρελθόν της πόλης.
Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, να οραματιστούν το μέλλον της και να ενεργοποιηθούν στο παρόν ως πολίτες. Ευαισθητοποιούνται στο σεβασμό και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Κατανοούν τη λειτουργία ενός αρχαίου θεάτρου με πρότυπο το Αρχαίο θέατρο του Άργους.  Συνειδητοποιούν το βάρος της Ιστορίας …

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.

6. «Όταν λέω πορτοκάλι να βγαίνεις…»


Με  το  πρόγραμμα  αυτό  θέλουμε  να  βρεθούν  τα παιδιά κοντά στον πορτοκαλεώνα. Εκεί θα συνδέσουν τα όσα ήδη γνωρίζουν  με αυτά που  παρατηρούν και  θα μάθουν  ακόμα   περισσότερα για  την   καλλιέργεια   της πορτοκαλιάς και τη σημασία της για τον τόπο μας. Μέσα από  βιωματικές δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία  τους και να μάθουν παίζοντας.

Το   πρόγραμμα   αυτό  απευθύνεται   σε   μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου  και  Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄  Δημοτικού και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.

7. «Ταξίδι στο παρελθόν,  Ναύπλιο»


Βασικός σκοπός είναι η  απόκτηση  ιστορικής  συνείδησης και  ο σεβασμός στην πολιτιστική  κληρονομιά του τόπου τους καθώς και  η ενεργητική συμμετοχή στην προστασία και διασφάλιση αυτών για  τις επόμενες γενιές. Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να ανακαλύψουν με τρόπο βιωματικό το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, να οραματιστούν το μέλλον της και να ενεργοποιηθούν στο παρόν ως πολίτες.

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.

8. «Ταξίδι στο παρελθόν,  Νέα Κίος»


Το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου φέρει αναπόφευκτα το βάρος και τις απαιτήσεις της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας. Ο κίνδυνος της εξαφάνισης ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πολιτισμού μας, αλλά και η λήθη της τοπικής Ιστορίας συνηγορούν στη δημιουργία αυτού του προγράμματος. Σκοπός είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην περιοχή, να αποκτήσουν γνώσεις για τις παραδοσιακές τεχνικές ανάπτυξης που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, να γνωρίσουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες των προσφύγων (σηροτροφία…) και πως κάποιες από αυτές μπορούν να αναβιώσουν και να επαναπροσδιοριστούν, προκειμένου να καλύψουν σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου/ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων. 

9. «Ανακύκλωσε κι εσύ… προστάτεψε τη Γη»
Πρόγραμμα για την  «Ανακύκλωση»


Λειτουργεί για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με  Βιωματική εφαρμογή του τρίπτυχου:  «Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω». Ένα πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες, με βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια,  επισκέψεις  στις γειτονιές της πόλης, τις ακτές, τα Κέντρα ανακύκλωσης της περιοχής, ακόμα και …τις χωματερές! Όλοι, μικροί – μεγάλοι έρχονται σε επαφή με το κρίσιμο πρόβλημα των σκουπιδιών και γνωρίζουν εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης και διαχείρισής τους, με επίκεντρο το τρίπτυχο «μείωση-επαναχρησιμοποίηση –ανακύκλωση».  Βασικός σκοπός: Να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την ενεργό δράση και να εντάξουν   την  ανακύκλωση  στη σχολική και κοινωνική τους  πραγματικότητα. 


Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.

10.»Να σου πω ένα μυστικό… την ανακύκλωση αγαπώ»


Το πρόγραμμα για την  «Ανακύκλωση» είναι προσαρμοσμένο για μαθητές Προσχολικής και Πρωτοσχολικής ηλικίας.

Το   πρόγραμμα   αυτό  απευθύνεται   σε   μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου  και  Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄  Δημοτικού και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.

11.«Ταξιδεύοντας με την Αργώ… από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο»



Οι μαθητές/τριες ενημερώνονται με βιωματικό τρόπο για την πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού μας, να διαπιστώσουν οι μαθητές/τριες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον για τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης, ικανής να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της, αλλά και των μελλοντικών γενιών, καθώς και τη δύναμη, την εργατικότητα, την υπομονή και επιμονή των κατοίκων της, ώστε να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες. Παράλληλα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με περιήγηση στην πόλη της Νέας Κίου και οι μαθητές/τριες διαπιστώνουν και συνειδητοποιούν τις φυσικές ομορφιές της, την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, αλλά και τα υλικά κατασκευής τους.

Το πρόγραμμα   αυτό  απευθύνεται   σε   μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου  και  Α΄, Β΄, Γ΄  Δημοτικού και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.

12. «Μια πόλη για να ζεις…!»



(όλες οι τάξεις Δημοτικού Σχολείου + Νηπιαγωγείο)  –  (Πιλοτικό)

13. Προγράμματα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου (διήμερα)

Όλα τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται και ως διήμερα για σχολεία από άλλες περιοχές της Ελλάδας εμπλουτισμένα και με απογευματινές δραστηριότητες. Π.χ. Ταξίδι στο παρελθόν,  Ναύπλιο – Νέα Κίος
  
14. Προγράμματα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου (τριήμερα)
 «Οικο-Περιβαλλοντικές Διαδρομές  Αναζητήσεις»

Πρόκειται  για  ένα   πρόγραμμα   που   συνδυάζει   τα   προαναφερθέντα προγράμματα, έτσι ώστε οι  μαθητές  να  αποκτήσουν  μια  πιο  ολοκληρωμένη γνώση  της   περιοχής,  του   οικοσυστήματός  της και της  πολιτιστικής  της κληρονομιάς.   


Νομοί Εμβέλειας ΚΠΕ Νέας Κίου

Α/θμια Εκπαίδευση:
Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Ηλεία, Α Αθήνας, Γ Αθήνας, Δ Αθήνας, Ρεθύμνου

Β/θμια Εκπαίδευση:
Ζάκυνθος, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ανατολική Αττική, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Χανίων

Επικοινωνία:
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(Κ.Π.Ε.) Νέας Κίου
Χρήστου Δελή 8, Νέα Κίος, 21053
Τηλ. 2751052303
Fax: 2751052393

Για να ενημερωθείτε, εκτενώς, για τα Προγράμματα και τις Δραστηριότητες του ΚΠΕ Νέας Κίου Αργολίδας, επισκεφτείτε την επίσημη Ιστοσελίδα του, από την οποία αντλήσαμε τις Πληροφορίες, πατώντας εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου