Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Ελιά: Από τη Φύση στη Ζωή, στην Ιστορία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό...


Η ελιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνον με την ταυτότητα του τόπου μας αλλά και ευρύτερα με τον μεσογειακό χώρο, εντός πολλαπλών τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας και από διαφορετικές οπτικές γωνιές: υγεία, ιστορία, λαογραφία, οικονομία, κοσμετολογία, περιβάλλον, θρησκευτική λατρεία, τέχνη, τεχνολογία, γλώσσα -από τη Γραμμική Α & Β έως τις ημέρες μας, την προχριστιανική/χριστιανική παράδοση και πολλά άλλα! 
Είναι σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας, ευημερίας, ευφορίας, τύχης αλλά και νίκης! Πεζογράφοι, ποιητές, γλύπτες και ζωγράφοι, ανά τους αιώνες, εμπνεύστηκαν από το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς. Το ίδιο το δέντρο σαν φυσικό γλυπτό- οι μύθοι, οι συμβολισμοί και οι χρήσεις του το αναδεικνύουν κάθε στιγμή σε ιερό, μοναδικό με πολλαπλούς συμβολισμούς! 

«Από το απλό πήλινο λυχνάρι ως τη δάδα και το στεφάνι ελιάς, σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, εκατοντάδες αντικείμενα αντλούν την έμπνευση τους και συμβολίζουν την αδιάσπαστη συνέχεια των μύθων και των άθλων των Ελλήνων.»

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω του επίκαιρου χρόνου για το πατροπαράδοτο λιομάζωμα, παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό συλλεκτικής αξίας από Ημερολόγιο του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού Φιλιατρών καθώς και ενδιαφέρουσες σχετικές δράσεις – προτάσεις με εξαιρετική χρηστικότητα.




Για τον Κωστή Παλαμά η ελιά είναι του ήλιου η θυγατέρα η χαϊδεμένη και αγαπημένη. Ο ήλιος θρέφει την ελιά με την αγάπη του κι εκείνη παντού και πάντα αυτόν θέλει να κοιτάζει. Η σχέση ήλιου και ελιάς στο επίκεντρο. Η ελιά παντού στέκεται και δίνει τους καρπούς της, μέχρι να γεράσει, μέχρι να πάψει. Στον ίσκιο της ελιάς ξεκουράστηκε ο Ιησούς στο Δάσος των Ελαιών λίγο πριν τη σταύρωσή του και το δάκρυ του πότισε για πάντα τη ρίζα της. Η ελιά που είναι ο μόχθος του Έλληνα. Η ελιά που φωτίζει μέσα στη νύχτα με το φως του φεγγαριού πάνω στη ασημένια της φύλλα. 





Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στη Σπάρτη, σας ταξιδεύει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στόχος του Μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, και γενικά με τον μεσογειακό χώρο. Η ελιά και το λάδι παρουσιάζονται εδώ από διαφορετικές οπτικές γωνιές: οικονομία, διατροφή και χρήσεις, θρησκευτική λατρεία, τέχνη και τεχνολογία. 






Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ





Προς υποστήριξη του εκπ/κού έργου και για να δείτε ενδεικτικές, σχολικές  δράσεις με θεματική την Ελιά, ανατρέξτε στις ενδιαφέρουσες, Παρουσιάσεις από μαθητές/τριες & εκπ/κούς του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου Π.Ε. Κορινθίας, που παρατίθενται -αναλυτικά για κάθε θεματική- στους συνδέσμους που ακολουθούν:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου