Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Ένας φωτογράφος στη Δημητσάνα, 100 χρόνια πριν! Δύο Εκθέσεις από το Αρχείο του Μιχάλη Παναγόπουλου (1888-1956).


Άνδρες και γυναίκες ποζάρουν ντυμένοι με τα καλά τους σε ένα ασπρόμαυρο φωτογραφικό καρέ που μετρά έναν αιώνα ζωής! Στο κέντρο του βρίσκεται ένας ξεχωριστός «επισκέπτης» που οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν ως το «θαύμα» της εποχής: το μοναδικό ταξί στην περιοχή τους, τη Δημητσάνα! Και προτού η εν λόγω παρέα ξεκινήσει για μια δοκιμαστική βόλτα στη Στεμνίτσα στέκεται μπροστά στον φακό ενός από τα μέλη της, του επίσης μοναδικού στην περιοχή για περίπου 30 χρόνια (1920-1950) φωτογράφου, Μιχάλη Παναγόπουλου!

 

Το στιγμιότυπο αυτό είναι από τα δεκάδες που συνθέτουν δύο εκθέσεις στη γενέτειρα του δημιουργού του. Η πρώτη, περιοδική,  υπό τον τίτλο «Βιογραφώντας τη Δημητσάνα» με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας του φιλοξενείται στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας από το φωτογραφικό αρχείο του Μιχάλη Παναγόπουλου (Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Ράπτη, Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Ανδρέας Λαπούρτας, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μουσείων του Π.Ι.Ο.Π. & Σπύρος Σουβλάκης, της Υπηρεσίας Μουσείων του Π.Ι.Ο.Π.  Η δεύτερη, μόνιμη, «Χρόνος και φως, η Δημητσάνα. Μιχαλάκης Παναγόπουλος», στεγάζεται στο  Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας.

 Πανοραμική όψη της Δημητσάνας. Εκτός από τον οικισμό διακρίνεται το κτήριο του Γυμνασίου, καθώς και ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην περιοχή Καλλιθέα.©Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας

Σκηνές της καθημερινότητας, δημόσια και ιδιωτικά γεγονότα, μεμονωμένα πρόσωπα ή οικογένειες βρέθηκαν στο επίκεντρο του φωτογραφικού ενδιαφέροντος του δραστήριου και πολυπράγμονος Μιχάλη Παναγόπουλου, που αναζήτησε μια καλύτερη ζωή, αρχικά στην Αθήνα και έπειτα, από το 1912, στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη, όπου διατηρούσε αλυσίδα καταστημάτων (παντοπωλεία, ουζερί). 


Άνδρες, γυναίκες και παιδιά ποζάρουν στη «χούρχουρη» του νερόμυλου κάτω από το Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη το 1947. Σήμερα εκεί βρίσκεται ο αλευρόμυλος του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης. © Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας

Στις 2 Μαΐου 1919 οι Δημητσανίτες στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη επισκέφθηκαν το μαγαζί του συμπατριώτη τους, αλλά δύο χρόνια αργότερα η Καταστροφή θα τον αναγκάσει να επιστρέψει στην Αθήνα και να μυηθεί στον κόσμο της φωτογραφίας. Η ζωή θα τον φέρει και πάλι στη γενέτειρά του, όπου μετέτρεψε το ισόγειο του σπιτιού του σε ζαχαροπλαστείο και φωτογραφικό στούντιο. Εκεί είχε την ευκαιρία έως το 1956, οπότε έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, να αποτυπώσει τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην περιοχή, τόσο στα τοπία όσο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων, καταγράφοντας τις αγροτικές εργασίες και τα επαγγέλματα, τα ήθη και τα έθιμα, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα στιγμιότυπα του σχολικού βίου, τις επετείους και τους εορτασμούς. Εμμέσως, και μείζονος σημασίας ζητήματα τα οποία απασχόλησαν τον τόπο, όπως η εγχώρια και υπερπόντια μετανάστευση και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για βιωσιμότητα και ανάπτυξη. 


Δημητσανίτες με παραδοσιακή στολή κατά τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που πραγματοποιήθηκε το 1930. © Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας


Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό πλαισιώνεται από τον επαγγελματικό εξοπλισμό και τα προσωπικά αντικείμενα του Μιχάλη Παναγόπουλου, παράλληλα με εποπτικό υλικό, προφορικές αφηγήσεις, οπτικοακουστικές και ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές!

Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Διάρκεια έκθεσης: 1η Ιουνίου-31 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)
Κλειστά: 7 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου


Χρόνος και φως, η Δημητσάνα. Μιχαλάκης Παναγόπουλος
Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 11:00-19:00

 

Μην τις χάσετε! Αξίζει πραγματικά να τις επισκεφθείτε!


 

Πηγές:

https://www.naftemporiki.gr 

https://www.in.gr   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου