Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης: Περιοδική Έκθεση «Επανασύσταση ’21: Δημητσάνα»

  

Στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας παρουσιάζεται, έως τις 10 Ιανουαρίου 2022, η περιοδική Έκθεση «ΕΠΑΝΑΣYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ», καρπός συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ). Η Έκθεση, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑΣYΣΤΑΣΗ ’21» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επισημαίνεται ότι η είσοδος τόσο στο Μουσείο, όσο και στον χώρο της περιοδικής έκθεσης, είναι δωρεάν για τις σχολικές ομάδες.

 

Η ιστορική Δημητσάνα, στην καρδιά της ορεινής Αρκαδίας, αποτέλεσε σταυροδρόμι των προσπαθειών για την απελευθέρωση της Πελοποννήσου και αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για τον Αγώνα του 1821. Με τα μοναστήρια της, τα σχολεία της και τη βιβλιοθήκη της, διατήρησε άσβεστη την εθνική συνείδηση και υπήρξε πατρίδα σημαντικών λογίων, ιεραρχών και πολεμιστών. Επιπλέον, η παραγωγή μπαρούτης, στην οποία η Δημητσάνα είχε παράδοση, αποδείχθηκε καθοριστική για τις προσπάθειες των εξεγερμένων σε όλον τον ελληνικό χώρο.

 

Η έκθεση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης δείχνει την πορεία της Επανάστασης, φωτίζοντας πτυχές της τοπικής ιστορίας και των συνθηκών που διαμόρφωσαν κοινωνικά και πολιτικά τον Μοριά κατά τον αιώνα πριν από το 1821. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, η Δημητσάνα με τις σχολές της και τις βιβλιοθήκες της, καθώς και οι ιεράρχες που φοίτησαν εδώ πριν βρεθούν να ηγούνται πνευματικά του Ελληνισμού. Επίσης, αναδεικνύονται η παραγωγή της μπαρούτης και η στρατηγική αξία της στα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και τα πολεμικά γεγονότα γύρω από τον πρώτο μεγάλο στόχο της Επανάστασης, την κατάληψη και τον έλεγχο της Τριπολιτσάς. Παρουσιάζονται, επίσης, οι εμφύλιες διαμάχες με τη συμμαχία Νησιωτών και Ρουμελιωτών εναντίον των Μωραϊτών, καθώς και η άμεση σχέση αυτής της σύγκρουσης με τα πλήγματα που κατάφερε στην επαναστατική προσπάθεια ο Ιμπραήμ. Η ιστορική αφήγηση ολοκληρώνεται με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, τη δημιουργία του νέου κράτους και την Ελληνική Πολιτεία του Ιωάννη Καποδίστρια. Η μνήμη του ’21 και η διαμόρφωση της ταυτότητας των Ελλήνων κλείνουν την έκθεση, με ιστορικές εκδόσεις και νεκρικά εκμαγεία πολεμιστών.

 

Ανάμεσα στα κειμήλια της έκθεσης ξεχωρίζουν προσωπικά αντικείμενα, όπλα, πορτρέτα και προτομές αρχιερέων, οπλαρχηγών και άλλων πρωταγωνιστών του Αγώνα, όπως ο Γρηγόριος Ε´, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι Αναγνώστης και Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας, ο Καλλίνικος Καστόρχης, ο Νικηταράς, ο Νικόλαος Ταμπακόπουλος. Προβάλλεται, επίσης, σημαντικό αρχειακό υλικό (έγγραφα, χαλκογραφίες, επιστολές, βιβλία, κ.ά.), ενώ η έκθεση πλαισιώνεται από πρωτότυπες οπτικοακουστικές παραγωγές με θέμα την καθημερινή ζωή αγωνιστών και πολιτών, τις μάχες του Αγώνα, τη διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους.

Η έκθεση «ΕΠΑΝΑΣYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ» θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2022 (καθημερινά, εκτός Τρίτης και αργιών, 10:00-17:00) και αποτελεί «δορυφόρο» της κεντρικής έκθεσης του ΕΙΜ στην Αθήνα, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής.

 

Επισημαίνεται ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς λαμβάνει καθημερινά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων σε αυτό, σε όλους τους χώρους (Αθήνα, Περιφέρεια), βάσει των εκάστοτε οδηγιών από τις αρμόδιες αρχές.

Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να καλέσουν στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (27950-31630, κ. Ήρα Παπαδοπούλου).


Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, είχε διεξαχθεί, με εξαιρετική επιτυχία, Επιμορφωτική Ημερίδα υπό την αιγίδα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου δια του αρμοδίου Συντονιστή Εκπ/κού Έργου κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλου για τους/τις Εκπ/κούς όλων των Ειδικοτήτων που ανήκαν Παιδαγωγικά – Επιστημονικά στην 9η Ενότητα Δ.Σ. Π.Ε. Αρκαδίας του Περιφερειακού Κέντρου Εκπ/κού Σχεδιασμού Πελοποννήσου. 

Για να θυμηθείτε αυτή την εκδήλωση, πατήστε εδώ . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου