Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Παράρτημα ΣΕΚ Δυτ. Μακεδονίας: Υλοποίηση Διαδικτυακής Ημερίδας με θέμα «Πανδημία και νέα κανονικότητα: Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις»

 

Το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων υλοποίησε σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κοινωνιολογική ημερίδα με υψηλή συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων, συντονιστών εκπ/κού έργου, κοινωνιολόγων και λοιπών επιστημόνων.

 


Παρουσιάστρια - Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Πρόεδρος του Παραρτήματος ΣΕΚ Δυτικής Μακεδονίας κ. Αναστασία Πάτσιου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του ΣΕΚ  κ. Λία Τσαπατσάρη και η Αντιπρόεδρος του ΣΕΚ Δυτικής Μακεδονίας κ. Άννα Μπαφίτη.




 

Στο πρώτο μέρος, ομιλητές ήταν οι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, με διεθνή καταξίωση, κ.κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ-αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Pierre Bourdieu με έδρα τη Γενεύη, και Νικόλαος Φωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία των Πολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών». 




Στο δεύτερο μέρος, υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Αναζητώντας τον δεσμό, τη φροντίδα και το νόημα στη μετα-κανονικότητα: «Από μακριά κι αγαπημένοι;», με συντονίστρια την κ. Ελευθερία Καλώτα, κοινωνιολόγο, M.Ed., επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Κοζάνης, πιστοποιημένη σύμβουλο Τοξικοεξάρτησης και Πρόληψης και εκπαιδεύτρια Συμβουλευτικής Ενηλίκων.



Η ημερίδα προσέγγισε ερμηνευτικά τις όψεις της σύγχρονης, ιδιαίτερης, κοινωνικής πραγματικότητας όπως αυτή διαμορφώνεται από την πανδημία, με την αξιοποίηση των αναλυτικών εργαλείων της σύγχρονης κοινωνιολογικής σκέψης. Μέσα από τις επιμορφωτικές της δραστηριότητες -και παρά τα μικρά, τεχνικά προβλήματα στην εισήγηση του κ. Φωτόπουλου- καταδείχτηκε η αναγκαιότητα επανασύνδεσης του οικονομικού και κοινωνικού παράγοντα με εγγυητή το κράτος, παρουσιάστηκαν οι μετασχηματισμοί που προκάλεσε η πανδημική κρίση, με έμφαση σε βασικά θεσμικά πεδία όπως η εργασία, η εκπαίδευση, η κοινωνική ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πολιτισμός και αποκωδικοποιήθηκαν οι νέες μορφές αλλοτρίωσης και κοινωνικής απορρύθμισης. Ως προς το πρακτικό μέρος, μέσα από τις εργασίες του βιωματικού εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες αναζήτησαν -συμμετέχοντας ενεργά- μονοπάτια σύνδεσης και συνεξέλιξης, με την προσέγγιση της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου συμμετείχαν στις εργασίες της αποψινής τηλε-ημερίδας οι Συντονιστές Εκπ/κού Έργου κ.κ. Σταμάτιος Βενέτης (ΠΕ 78) και Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος (ΠΕ 70).


 

Θερμά συγχαρητήρια στους ομιλητές, στη διοργανώτρια αρχή και σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για την εξαιρετική επιτυχία της σημερινής, γόνιμης, επιμορφωτικής ημερίδας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου