Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Δημοτικό Σχολείο Δημητσάνας Ν. Αρκαδίας: Εορτή Λήξης Σχολικού Έτους 2018-19 – Θεατρική Παράσταση: «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά


Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Λήξη του Σχολικού Έτους 2018 -19, παρουσίασαν «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά, σε μία εντυπωσιακή παράσταση στον κατάμεστο, αύλειο χώρο της Σχολικής Μονάδας! Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης!



Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μακρινή χώρα, την Ουρανούπολη, βασίλευε ο μισητός Αρπατίλαος ο πρώτος, άρχοντας με 12 κορόνες, ένα χρυσό τηλεσκόπιο κι ένα φτερό από κοράκι. Με το φτερό έγραφε νόμους απαίσιους: να κλείσουν οι παιδικές χαρές και στη θέση τους να χτιστούν φυλακές, να δουλεύουνε οι υπήκοοί του στα ορυχεία για να του στολίζουν με πετράδια τις κορόνες του, να μην έχει λόξυγγα κανείς, να μη ξύνει τη μύτη του επίσης κανείς...



Παρ’ όλα αυτά, στο μυστικό συμβούλιο, καλεί τους τρεις έμπιστους αυλικούς του, τον Τίλιο Ξεφτίλιο, το Βουλίμιο Βλήμα και τον Σαυρίλιο Βρισελιέ, και αναρωτιέται: «γιατί δε μ’ αγαπούν οι υπηκοοί μου;» Η απάντηση είναι ένα μίγμα ποίησης και πραγματικότητας μοναδικής: «δε σας αγαπούν επειδή τα βράδια ονειρεύονται…», του ομολόγησε ο Βρισελιέ. Βλέπουν στον ύπνο τους τούρτες και πυροτεχνήματα, λούνα παρκ και παιδικές χαρές ενώ στον ξύπνιο τους φυλακές και συρματοπλέγματα. Κάπως έτσι άρχισαν να επεξεργάζονται σχέδια, από φορολόγηση των ονείρων μέχρι ονειρικά παρκόμετρα δίπλα στα κρεβάτια. Όλα ανεφάρμοστα. Η εφεύρεση του Σαυριλιέ ήρθε επτά εβδομάδες αργότερα. Ένα μαξιλάρι! Με τρίχες από ουρά καλικάντζαρου, με φύκια από τη θάλασσα της θλίψης, με σκόνη από τύψεις, με άλλα πολλά σπάνια και ευφάνταστα. Και όποιος σ’ αυτά τα μαξιλάρια κοιμηθεί, βλέπει εφιάλτες απαίσιους! 



Σκυφτοί κι ανόρεχτοι ξυπνούν πια οι Ουρανουπολίτες, άχαρο το σχολείο για τα παιδιά, θλίψη πραγματική παντού. Μέχρι που ο δάσκαλος του σχολείου, ο Αντώνης, μαθαίνει από σπόντα το μυστικό που όνειρα πια δε βλέπουν και μαζί με τα παιδιά ξεκινούν να φτιάχνουν νέα, αντι-εφιαλτικά μαξιλάρια! Και κάπου εκεί, είναι η μοίρα των τυράννων βλέπεις, τα όνειρα θα πάρουν την εκδίκησή τους για λογαριασμό όλων όσων τα προκαλούν και προσκαλούν στον ύπνο αλλά κυρίως στο ξύπνιο τους..........!


Εύρυθμη αφήγηση, κανένα σκάλωμα ή αναίτια χρονική μετάθεση στην εξέλιξη της ιστορίας, βαθιά συμβολικά κείμενα, ενίοτε ποιητικά, διακριτική και παραστατική ερμηνεία από τους/τις μικρούς/ές ηθοποιούς, σε ελεύθερη διασκευή!


Ήταν μία Εκδήλωση που κινητοποίησε, δημιουργικά, τη Σχολική Κοινότητα συνδέοντάς την με τις τοπικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις «μεταμορφώνοντας» το Δημοτικό Σχολείο Δημητσάνας σε «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι», αναδεικνύοντας την αξία της συμμετοχικότητας, της αποδοχής, της φιλίας, την ευγενούς άμιλλας, της διαφορετικότητας, της συνύπαρξης για ένα ελπιδοφόρο αύριο με χρώμα, αυθορμητισμό, θετική ενέργεια και δύναμη ψυχής! 


Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά της ιστορικής Δημητσάνας που με ζωντάνια, ενεργητικότητα, παρορμητικότητα και παραστατικότητα έδωσαν τον καλύτερο Εαυτό τους στην επιτυχία της παράστασης! Υγεία, πρόοδο, καλή σταδιοδρομία στους/στις αποφοιτήσαντες μαθητές/τριες της ΣΤ΄ Τάξης  όχι μόνο στα Γυμνασιακά και Λυκειακά τους χρόνια αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους! Ραντεβού το Σεπτέμβρη για τους/τις υπόλοιπους/ες μαθητές/τριες...!


Τέλος, πολλά «Μπράβο» στη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας κ. Αντωνία Μιχαλοπούλου (ΠΕ 70), και στους  εκπ/κούς  κ.κ.  Αγγελική Κορολόγου & Λάμπρο Σιδερά (ΠΕ 70) όχι μόνο για τις επίπονες, συνεχείς προσπάθειές τους στην προετοιμασία και την οργάνωση της εκδήλωσης αλλά και για τη μεγάλη τους συμβολή, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στην ανάπτυξη θετικών στάσεων και συμπεριφορών των μικρών μαθητών/τριών τους στην καλλιέργεια αξιών στην κοινωνική τους ζωή -ως αυριανοί, ενεργοί πολίτες- αναδεικνύοντας και καλλιεργώντας την καλλιτεχνική τους αισθητική συνδέοντας την Παιδεία με τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, σηματοδοτώντας τη νέα κατεύθυνση της εκπαιδευτικής μας πολιτικής! 

Μετά το τέλος της παράστασης, επακολούθησε  μια βραδιά κεφιού, ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών, γονέων, φίλων και συγγενών τους, των εκπ/κών, των φορέων της τοπικής κοινωνίας και των λοιπών θεατών, ως επιστέγασμα της επιτυχούς λήξης του Σχολικού Έτους 2018-19! Ας μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι το Σύγχρονο, Ελληνικό Σχολείο δεν ξέρει μόνο να μορφώνει αλλά και να  ψυχαγωγεί, να τέρπει, να ηρεμεί, να εκφράζεται και να απολαμβάνει!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου